תיאום הורי והזוויות השונות בהתבוננות במראת הגירושין
בהתפתחותי המקצועית ורכישת ידע רב על פני הרצף בנושא הגירושין, מצאתי שלא אחת קלה ידם של הזוגות ללחוץ על ההדק ובכל קונפליקט, המילה "גירושין" עולה כפתרון על סדר היום. השימוש בגירושין מהווה מוצא ודרך להתמודד עם תחושת האכזבה והפגיעה מצד בן הזוג ואובדן הפנטזיות על הבחירה הזוגית.
המראה הראשונה
לעתים כאשר הקונפליקטים אינם מורכבים וקשים בני הזוג מוצאים לעצמם את הדרך היותר פשוטה להיפרד.. מתוך מחשבה להקל על ההוצאות הכלכליות הם פונים לגישור מצליחים להגיע לחלוקת רכוש הוגנת ומשמורת על הילדים. חשוב לדעת שעקב עומס הפניות אל בית המשפט לתביעת גירושין החל מחודש ספטמבר 2018 הוחל חוק חדש שכל פניה לגירושין אמורה לעבור דרך יחידת הסיוע ע"י בית המשפט. עובדי היחידה בודקים את כובד הבעייתיות של פנית בני הזוג לגירושין בני הזוג מופנים לטיפול זוגי או מוצע להם גישור דרך יחידת הסיוע לאחר שלושה חודשים כאשר המטפל ביחידת הסיוע מתרשם שיש עילה לגירושין בני הזוג מופנים לבית המשפט לצורך בקשה לגירושין בטיפול במשפחות אלו אני עוסקת בהדרכת ההורים לגבי השפעת הגירושין מותאם לגילאי הילדים ובהדרכה לקראת גירושין.
המראות הנוספות
לעיתים אני פוגשת משפחות לאחר גירושין שלא מצליחות לסיים את המאבקים בינם לבין עצמם ואז נוכל לראות תופעות קשות ביחסי ההורים המושלכות על גב הילדים. במצבים אלו נוכל להבחין בשתי תופעות קשות: תאום הורי וניכור הורי.
שתי תופעות אלו מתקיימות במשפחות השרויות בקונפליקט גירושין גבוה. התופעה הנראית במשפחות אלו שההורים ממשיכים להיות פגועים מבן/בת זוגם ובעצם לא נפרדו רגשית איש מרעותו/תה, הם ממשיכים את מלחמותיהם אחד בשני, אלו גורמות שמשקעי התהליך לוכדים אותם וגוזלים משניהם אנרגיות נוספות. זוגות אלו יהיו מעורבים במריבות כרוניות סביב הגירושין שיהיו כרוכים בפחד ,כעס, ובהשלכת אשמה על בן/ת הזוג לשעבר סביב הגירושין .זוגות אלו יסרבו לשתף פעולה ,יעלו האשמות הדדיות ויחבלו בהורות של איש את רעותו/ה. מניסיוני הרב בטיפול במשפחות אלו ראיתי בני זוג שנישאו מחדש במהלך הזמן, בנו משפחה חדשה אבל עדין לא סיימו את מאבקיהם עם בן זוגם לשעבר על גב הילדים. מהו תאום הורי?
תיאום הורי
התיאום ההורי" מתקיים כאשר יש בין ההורים קונפליקטים ,אולם מתקיים הקשר בין ההורים והילדים, ואנו מתחילים לזהות דפוסים רגרסיביים ביחסי הילד עם ההורה הלא משמורן. במקרים כאלו יש להשתמש בכלי של "התיאום ההורי" שמהווה נקודת מוצא לעבודה משותפת עם ההורים. בתיאום ההורי לילדים יש עדין מרחב לנוע בין ההורים
כיום הנני עובדת באופן פרטי דרך הפניות אישיות של בית המשפט המופנות אלי לטיפול באחת משתי התופעות בהתאם להחלטת השופט המפנה. חשוב לציין כי הנני מוכרת כמומחית מול בית המשפט, ומטפלת באופן פרטי בתיקים שמופנים אלי דרך שופטים בבית משפט לענייני משפחה פתח תקווה ותל- אביב.
שתי התופעות הינן: תיאום הורי וניכור הורי.
שתי התופעות האלו עוסקות בעיקר סביב קונפליקט של ההורים על גב הילדים.
מהו תיאום הורי?
התאום ההורי נקבע ע"י בית המשפט למשפחות השרויות ב"קונפליקט גירושין גבוה." והנזקים לילדים בסיטואציה זו.
כלי התיאום ההורי פותח בארה"ב ע"י סוזאן בויאן במשפחות שיוצרות עקב הקונפליקט התעללות בילדים חפים מפשע תוך התשת בתי המשפט והשירותים לבריאות הנפש.
ההנחה הבסיסית החשובה בתהליך התאום היא שמדובר בשני הורים מטיבים עבור ילדיהם ובתהליך הנני מסיעת להורים להגיע להסכמות במסגרת חדר הטיפול
הסכמות אליהם מגיעים בני הזוג בחדר ואינם תקפים להצגה בפני בית המשפט. אולם לאור העובדה שהתהליך נמצא תחת החלטת בית המשפט יש לי כמטפלת את האפשרות לפנות אל השופט/ת ובסיטואציות מסוימות לבקש אישור על ההסכמות . בתאום ההורי מדובר בד"כ בילדים צעירים שיש להם מרחב תנועה בין ההורים וההורים הגיעו להסכמה הקשור למשמורת משותפת ומזונות.
אנשים אלו ממשיכים להתדיין בבתי המשפט ,בכל הכלים ההרסניים העומדים לרשותם (או לא עומדים) תוך הוצאות כספיות מרובות
חשוב להבין שהנפגעים העיקריים כתוצאה מהחלטת בני הזוג להתגרש "במשפחות בסכסוך גירושין גבוה" הם הילדים. מתוך היכרותי את חווית הילדים בגירושין ניתן לראות את השפעתה הרגשית הקשה על עליהם והשפעת חוויה זו על מצבם הרגשי שלעולם איננה מסתימת
לתאום ההורי"- יש הצדקה כאשר יש בין ההורים קונפליקטים ,אולם מתקיים הקשר בין ההורים והילדים, ואני מתחילה לזהות דפוסים רגרסיביים ביחסי הילד עם ההורה הלא משמורן במקרים אלו יש להשתמש בכלי של "התאום ההורי" שמהווה נקודת מוצא לעבודה משותפת עם ההורים. השימוש בכלי של התאום ההורי נכון כאשר עדין יש מרחב בין ההורים והילדים מקימים קשר עם הדמות הלא משמורנית והדמות ההורית הלא משמורנית מהווה דמות הורית מטיבה עבור הילדים. חשוב לדעת שתהליך ה"תיאם ההורי" יכול להתקיים רק תחת צו בית המשפט שמפנה ישירות את הטיפול אלי(אראל דליה) במידה ואחד מבני הזוג אינו משתף פעולה קימת האופציה מהמטפל לבקש מבית המשפט הפעלת סנקציות. כספיות. ההורים הנמצאים בקונפליקט גבוה תחת החלטה של "תאום הורי" אמורים לדעת שבשלב ראשון תהיה עבודה משותפת ,פגישת עבודה אחת לשבוע עם שני ההורים. תהליך התאום מתקיים ע"י מתאם שעסוק בהגדרה מחדש של קשיי הילדים ובמציאת פתרונות לקשיים אלו. במפגשים המסר שמועבר להורים שהילדים זכאים לשני הורים מטיבים . יתרונות הפורמט לשחרר את הילד מעול התיווך בין ההורים תוך הפרדה גמורה בין יחידת ההורים ליחידת הילדים
המלצה לתאום הורי יכולה להגיע לבית המשפט ע"י עובדת סוציאלית לסדרי דין באזור המגורים של אחד מההורים. בדרך כלל נטית השופטים לקבל המלצת זו.